Bokförlaget h:ström - Text & KulturCioran och pessimismen

Emil Cioran
Sammanfattning av sönderfallet

Sammanfattning av sönderfallet

Kan svartsynen vara ett sätt att uthärda livet?

”På apoteken finns inget specifikt botemedel mot existensen; – bara små läkemedel för skrävlarna. Men var finns motgiftet mot den klara, oändligt tydligt uttalade, högdragna och obestridliga förtvivlan? Alla varelser är olyckliga; men hur många vet om det?” Se där ett slumpvis citat ur Emil Ciorans aforistiska verk Sammanfattning av sönderfallet.
 
Idéhistorikern Tobias Dahlkvist och etikdoktorn Ann Heberlein diskuterar Emil Cioran och om det kan finnas en poäng i att leva med inställningen att livet är meningslöst.
 
Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

-
Filosofiska rummet, SR, 2016-01-31
Läs hela artikeln här

Läs om boken här
Birger Norman – den siste sanne folkbildaren

E. Mikael Norberg
Birger Norman : utkast till porträtt i helfigur

Birger Norman : utkast till porträtt i helfigur

Författaren, E. Mikael Norberg, kallar det försiktigtvis inte biografi utan bara utkast till porträtt i helfigur, vilket nog är onödigt blygsamt. Även den som i likhet med mig länge intresserat sig för Birger Norman får reda på åtskilligt som jag inte vetat förut. 

Framför allt visar Norberg på den imponerande bredden i hans skriftställeri: Kolumnist, historiker (”Ådalen31”), dramatiker, novellist och framför allt lyriker.

[...]

E. Mikael Norbergs porträttutkast, vilken etikett man nu väljer, är ett förnämligt debutarbete i den biografiska genren. 

Privatmannen Birger Norman kommer vi väl inte särskilt nära. Men som belysning av en betydande kulturgärning och ingång till ett författarskap värt att räddas från glömskan går det knappast att önska sig mer.

I varje fall inte på mindre än 200 sidor. Det får mig nästan att vilja använda ordet bragd.

 

- Mats Rosin
Dala-Demokraten, 2014-11-06
Läs hela artikeln här

Läs om boken här


Varför är det intressant att undersöka hur Norrland har skildrats i den svenska barnlitteraturen?

Gerda Helena Lindskog
Norrbarn : Norrland i 1900-talets svenskspråkiga barn- och ungdomslitteratur

Norrbarn : Norrland i 1900-talets svenskspråkiga barn- och ungdomslitteratur

 

[D]et [råder] ingen tvekan om att Lindskogs bibliografi kommer att varatill stor nytta inte bara för framtida barnlitteraturforskare utan för alla som är intresserade av bilden av Norrland och dess förändringar. Dessutom är bibliografin väldigt rolig att bläddra i. Många av de böcker hon förtecknar är ganska okända. Att dyka ner i Lindskogs välskrivna annotationer är lika spännande som inspirerande. 

 

- Ulf Boëthius
Barnboksinstitutets tidskrift Barnboken, 2014

Läs om boken här
Simone Weil

Partierna hindrar oss från att tänka själva

Simone Weil
Om de politiska partiernas allmänna avskaffande

Om de politiska partiernas allmänna avskaffande

Att Simone Weils ”Om de politiska partiernas allmänna avskaffande” nu publiceras i svensk översättning (av Mårten Björk) på H:ström Text & Kultur samt i engelsk översättning på New York Review of Books kan ses som ett tecken i tiden. Denna essä från 1943 sällar sig dock inte till standardkritiken. Ofta beklagas postpolitiken med samma kombination av nostalgi och cynism som i sig utmärker den postpolitiska hopplösheten. Weil stannar inte vid kritiken utan har också en lösning. Hennes budskap är inte bara att politiken måste våga växa bortom partipolitikens snäva ramar. Partierna fördärvar politiken som sådan, hävdar hon, och måste därför förbjudas i lag.

[...] 

I en tid när positioneringsstriderna börjar parodiera sig själva strålar Weils vision starkt som värderealistisk kontrast. Vad hon begär är summa summarum att vi vågar ta det subjektiva ansvar som det innebär att tänka själv.

 

- ROLAND PAULSEN
Svenska Dagbladet, 2014-10-25
Läs hela artikeln här

Läs om boken här
Livet är möjligt

Jenny Maria Nilsson : Albert Camus : varken offer eller bödel

Albert Camus : varken offer eller bödel

Jenny Maria Nilsson har skrivit en liten tät bok om Albert Camus. Jag tycker mycket om den. På en gång lätt i tonen och rik på filosofiska iakttagelser ger den oss prisman genom vilka större landskap ger sig till känna: den algeriska hettan, Frankrikes litterära liv, världspolitiken, den filosofiska debatten. I centrum en författare, tänkare och motståndsman som för dagbok om sitt personliga ansvar för det som sker kring honom och inom honom. Han rör sig ute i världen, men söker sig samtidigt inåt i en frenetisk jakt efter sanning.

 

- Daniel Birnbaum
Helsingborgs Dagblad, 2014-04-09
Läs hela artikeln här

Läs om boken här
Albert CamusJenny Maria Nilsson tilldelas Gerard Bonniers essäpris för sin bok om Albert Camus som bokförlaget h:ström - Text & Kultur gav ut hösten 2013 i serie Litterära profiler

Juryns motivering: "För en samling skarpsinniga essäer om Albert Camus: en originell spegling av hans liv och verk, allt buren av en intellektuell hållning värdig vår egen oroliga tid."

Läs även Svenska Dagbladets artikel här, klicka... 
Och även Helsingborgs Dagblads artikel, klicka här...
Hemma i myterna

Torbjörn Elensky : Italo Calvino

Jenny Maria Nilsson : Albert Camus

Camus och CalvinoI Sydsvenskan kan man finna en fin dubbelrecension på de två senaste böckerna i vår serie Litterära profiler, där recensenten berättar att han är "nästan barnsligt förtjust över att den finns".

 

- Olof Åkerlund
Sydsvenskan, 2014-08-19
Läs hela artikeln här

 


En nyttig lektion i arbetets villkor

Jan-Ewert Strömbäck : Folke Fridell och arbetets ofrihet

Folke Fridell och arbetets ofrihet

Fridell drömde om ett arbetsliv där arbetarna är med och bestämmer fullt ut. Ekonomisk demokrati och kooperationen som samhällsvision genomsyrar hans böcker. Strömbäck pekar också på mer existentiella teman om människors relationer och psykologiska spel. Boken är en fin introduktion till Folke Fridells skrivande men också en nyttig lektion i arbetslivets historia.

- Helle Klein
Dagens Arbete, 2014-02-25
Läs hela artikeln här

Läs om boken här
Sammanfattning av sönderfallet"– För mig är Cioran den författare som bäst uttryckt den rumänska känslan. Hans självhat, pessimism och skam över att vara rumän gav honom energi som han omvandlade till en stor kraft i sitt skrivande, menar Gabriela Adamesteanu."

Ur Mats Granbergs artikel om bokmässan 2013 i Norrköpings Tidningar.
 

En utmärkt introduktion

E. M. Cioran : Sammanfattning av sönderfallet

Sammanfattning av sönderfallet

"Varje verk av Cioran som görs tillgängligt på svenska är en välgärning, och det gäller inte minst för denna bok, som i många avseenden lägger grunden för Ciorans fortsatta författarskap och därmed utgör en utmärkt introduktion."

- Peter Viktorsson
BTJ, hft 13115035, 2013-06
Läs hela artikeln här
Källan finns endast i tryckt form.

Läs om boken här
Vi noterar att SvD igår skriver om konspirationsteorierna kring författaren Pablo Nerudas död: "Sanningen om poeten Pablo Nerudas död för 40 år sedan är fortfarande höljd i dunkel. Nu har en chilensk domare utfärdat en arresteringsorder för mannen som sägs ha förgiftat Nobelpristagaren." Läs mer, klicka... I vår biografi om Pablo Neruda beskriver Sören Sommelius levande Nerudas liv, verk och död. Information om boken hittar man här, klicka...
Folke FridellBiografen Jan-Ewert Strömbäck diskuterade Folke Fridell och sin nya bok om densamme hos tidningen Arbetet den 20 maj - läs mer om sammankomsten på Arbetets sajt, klicka här...
I Dagens Nyheter kan man läsa om att nationalikonen Astrid Lindgren återuppstår på filmduken – i en dansk storfilm. Den danske regissören Pernille Fischer Christensen säger till DN: "Nu vill jag betala tillbaka genom att göra en stor, episk, psykologisk film om hennes liv innan hon blev den stora firade författaren". Filmen kommer att spegla den harmoniska barndomen i Näs, men framför allt kommer den att fokusera på de livsavgörande ungdomsåren då Astrid Lindgren blev gravid och ”tvingades fly” landet för att föda sonen Lasse på Rigshospitalet i Köpenhamn. Vladimir Oravskys (et al) roman Från Astrid till Lindgren, som vi utgav 2007, behandlar också just denna episod i Astrids liv. Läs mer om boken här och ange "ADW050ED9" när du beställer, så ger vi 50% rabatt!


”Östeuropas blodomlopp”

Vladimir Oravsky & Tomas Kramar (et al) : Utbrytarkungens knep

Utbrytarkungens knep

"Boken handlar om mina landsmän, före detta eller nuvarande, vilket som. Om de som flydde Warszawapaktens ockupation av Tjeckoslovakien 1968, med deras egna ord och bilder. [...] Jag läser deras berättelser och både ryser och njuter samtidigt. Jag läser om deras väg och deras början i det nya landet Sverige. Och visst känner jag igen mig trots att jag själv lämnade mitt f d land först 10 år senare. Jag kan bara säga att jag njuter av att läsa boken. Jag njuter av att läsa dessa förkortade berättelser som var och en skulle kunna förtjäna att bli riktiga biografier. Läs boken själv! Mycket givande!"

- Eva C Franko
Evas perspektiv (blogg), 2013-05-15
Läs hela artikeln här

Läs om boken här
Vladimir Oravskys dramatik fortsätter att spridas, denna gång på Bratislava Puppet Theatre. Läs mer här, klicka...
Halkade över de här intressanta texterna om Mary Shelley. Förvisso är på tidskriften Populär historias webbplats fokuserad på hennes roman Frankenstein och inte på hennes viktigaste roman, Den sista människan, men likväl är det en bra grundtext om Shelley: 

Mary Wollstonecraft Shelley – Frankensteins skapare

Här en text om vår utgivning av Den sista människan:

dagensbok.com


"Mycket välskrivet"

Kristian Lundberg & Crister Enander : Hat & bläck

Hat & bläck

"Denna brevväxling (en sällan förekommande genre idag) mellan författarna och kritikerna Kristian Lundberg och Crister Enander avhandlar klassklyftor och högerpolitik, kulturetablissemang, förklenade kultursidor, författarens roll och litteraturens betydelse. [...] Mycket välskrivet där den svåra konsten att skapa en intresseväckande brevväxling mellan brevskrivarna oftast träffar rätt."

- Jonathan Pearman
BTJ-häfte 13113047, 2013-05-03
Läs hela artikeln här
Källan finns endast i tryckt form.

Läs om boken här
"Av vanmakt och vrede präglat vittnesmål"

Kristian Lundberg & Crister Enander : Hat & Bläck

Hat & Bläck

"Det är viktig motbild till bok som kräver ett visst mod att läsa, men som i gengäld erbjuder en helvetes, jävla underhållning!"

- Magnus Sjöholm
Smålands-Posten, 2013-03-12
Läs hela artikeln här

Läs om boken här
Barnpjäsen AAAHR!!!, skriven av Vladimir Oravsky och Kurt Peter Larsen, vann år 2006 1:a pris i en världsomfattande dramatikertävling IPC (International Playwright Competition) utlyst av ITI (The International Playwrights’ Forum of the International Theatre Institute) och ASSITEJ (International Association of Theatre for Children and Young People) i Manila, i folkmun kallad teaterolympiaden.

Följaktligen spelas AAAHR!!! på små och större scener världen över, med levande skådespelare, men även med dockor, med en myckenhet av musik och även utan. Dessutom blev AAAHR!!! utgiven i bokform och erhöll distributionsstöd från Statens Kulturråd.

I Slovakiens huvudstad Bratislava hade AAAHR!!! premiär under titeln NAOZAJ / O CHLAPCOVI, KTORÝ KRESLIL, på landets största barnscen, Bratislavské bábkové divadlo, som julens ledande attraktion. Tack vare publiktrycket har man redan nu beslutat att sätta in extraföreställningar under den i Tjeckien, Slovakien, Ungern, Polen och Rumänien mycket omtyckta Nikolaus festligheter.
Avkrävd sjöförklaring ges härmed så här långt hunnen!

Stefan Hammarén : Första skarabéerboken

Första skarabéerboken

"Att läsa denna text är en lyx då den helt enkelt inte liknar något annat jag sett, läst eller omfattat. Som jag uppfattar den är varje ord en förtätning av ett myller av andra. Vid snabb och ytlig läsning går detta myller förlorat, eller förtunnas allvarligt… Det måste ligga ett stort och tungt arbete bakom detta skenbart spontana flöde… [...] Här finns ingenting, jag säger ingenting som kan utelämnas, sättas inom parentes eller strykas. Därför kräver min läsning den tid det tar. Andra må läsa i egen takt…Detta kräver av mig stor omsorg…Fortsättning följer ovillkorligen… ge er till tåls. Ingen snabbläser Dante, Goethe, Heidegger eller Freud heller… Jag går nu i hamn för natten… och fortsätter träget. Finner Texten vacker, poetisk, absurd och grym i sitt oavbrutna flöde. Seglar beständigt…"

- Oliver Parland
Tidningen Kulturen, 2012-09-08
Läs hela artikeln här

 

Läs mer om boken här
Underkategorier

  • Kritik

    Här samlar vi all kritik och alla recensioner om våra böcker och som kommer till vår kännedom. 

  • Notiser

Bli h:strömare

- få 50 % rabatt

på alla våra böcker.

Mer information, klicka här...

Välkommen som
prenumerant på

Subaltern

- tidskriften för
subkulturella strömningar.

Klicka här för mer information

Nyhetsbrev

Välkommen att prenumerera på våra nyhetsbrev.

Enhetsfrakt

Vi tillämpar enhetsfrakt - beställ så många böcker du vill och betala endast 35 kr i frakt.

Kontakta oss

Kontakta oss gärna
per telefon eller epost:

 

Antikvariatet & Bokhandeln
finndinbok.se

Johan Hammarström
Marcus Nilsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tfn. 090 - 145 405, ankn 1

 

Tryckeriet
Johan Hammarström
Anette Hellberg (tjl)
Marcus Nilsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tfn. 090 - 145 405, ankn 2

 

Administration
Johan Hammarström
Tfn. 090 - 145 405, ankn 3
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Bokförlaget
Försäljning | Johan Hammarström
Tfn. 090 - 145 405, ankn 3
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Redaktör | Adam Persson*
Tfn. 090 - 343 19 93
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Apropå manuskript till förlaget, se nedan.*

 

Tidningen Kulturen

Se kontaktuppgifter på www.tidningenkulturen.se

 

Oberoende bokinformation
vårensböcker.se

höstensböcker.se

Mer information på www.obi.se
Johan Hammarström
Tfn. 090 - 145 405, ankn 3
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

* Just nu har vi manusstopp. Vi accepterar dock förhandsfinansierade manus till vår serie Akademi. Skicka aldrig fysiska manuskript. Vi returnerar inte manuskript, om det inte överenskommits i förväg.